Autor Wątek: Jedna czujka, dwa tryby pracy  (Przeczytany 776 razy)

hudy

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 111
Jedna czujka, dwa tryby pracy
« dnia: Luty 18, 2020, 00:11:50 »
Witam. Centralka neogsm ip. Posiadam czujkę magnetyczną na bramie garażowej. Jest ona ustawiona jako informacyjna. Czy jest możliwość ustawienia tak czujniki że gdy system jest rozbrojony to działa ona jako informacyjna a gdy system jest zazbrojony to wzbudza alarm?

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Jedna czujka, dwa tryby pracy
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2020, 08:01:14 »
Wejście dziala wg zaprogramowanego typu przy czym typowe linie alarmowe jak system nie czuwa można wykorzystać do logiki.
Taka zależność to jeden przekaźnik OneShot ( trigger=Ix, reset=czuwanie strefyi powiadomienia z wyjścia sterowanego tym przekaźnikiem.

damian6611985

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Jedna czujka, dwa tryby pracy
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2021, 23:23:51 »
Witam. Mam ten sam problem. Nie rozumiem jak ustawić czujkę aby wyzwalała alarm podczas czuwania. Ale bez czuwania systemu wysyłała SMS.
Proszę o poradę.

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Jedna czujka, dwa tryby pracy
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2021, 11:31:53 »
Wejście dziala wg zaprogramowanego typu przy czym typowe linie alarmowe jak system nie czuwa można wykorzystać do logiki.
Taka zależność to jeden przekaźnik OneShot ( trigger=Ix, reset=czuwanie strefyi powiadomienia z wyjścia sterowanego tym przekaźnikiem.
linia zwykła (alarmowa) + logika

damian6611985

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Jedna czujka, dwa tryby pracy
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2021, 14:47:40 »
Linia zwykła rozumiem. Ale logika? Tzn jakieś ustawienia specjalne?

damian6611985

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Jedna czujka, dwa tryby pracy
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2021, 14:51:44 »
Rozumiem że zakładka logic processor w programie. Ale nie bardzo mogę się zorientować jak tam ustawić schemat działania wejścia.

damian6611985

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Jedna czujka, dwa tryby pracy
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2021, 11:07:29 »
Witam. Działa pięknie. Dziękuję za pomoc. :D