Odpytuję po ModBusie OptimęGSM - informacje trafiają do systemu Grenton.
Odpytywane jest 12 wejść, 8 wyjść, 2 temperatury oraz wejście 0-10V.
Grenton ModBus RTU sprawdza stan "końcówek" co 2 sekundy (wejścia, wyjścia) i co 60 sekund (temperatury, 0-10V).
Błędów nie mam. Bez restartu najdłużej funkcjonował system przez tydzień czasu - nie zanotowałem dłuższych odcinków czasowych bez restartu, gdyż co jakiś czas dokonuję zmian/rozbudowy, co wiąże się z resetem Grenton Gate Modbus RTU. W każdym razie nie zanotowałem zwisu systemu a komunikacja ta działa już drugi rok.
Dodam, że komunikacji pośredniczy konwerter (ModBus RTU - TCP), więc jest to dodatkowa rzecz, która może wpływać na awaryjność rozwiązania.
Nie mam zastrzeżeń do danych pokazywanych przez Grenton: są adekwatne do stanu czujników z OptimyGSM.
Jedyny problem który zauważyłem: w momencie gdy CLU Grentona (centrala) wydaje z jednego skryptu kilka następujących bezpośrednio po sobie poleceń dotyczących zmiany stanu wyjść - linijka po linijce:
n.p.
- włącz wyjście O1
- włacz wyjście O2
to wyjścia te potrafią się włączyć i natychmiast po chwili same wyłączyć.
Pomaga wstawienie między te polecenia komendy wstrzymującej wykonanie skryptu na dwie sekundy:
- włącz wyjście O1
-zatrzymaj wykonanie skryptu na 2 sekundy
- włącz wyjście O2
Problemy z odczytem pojawiały się, jak ustawiałem wyższą prędkość danych, niż 9600 bit - przy tej szybkości jest OK.
Takie tylko mam ewentualne zastrzeżenie - które może tak naprawdę wynikać z mojego braku umiejętności ustawienia komunikacji po ModBusie.