Autor Wątek: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.  (Przeczytany 1119 razy)

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« dnia: Grudzień 02, 2019, 19:45:45 »
Po aktualizacji do androida10 nie mogą się połączyć z centralą gdy używam danych mobilnych - komunikat: "Nie można nawiązać połączenia z obiektem!", po wi-fi jest wszystko ok.
operator: Orange
telefon Samsung s10e
połączenie: adres zewnętrzny + przekierowany port
Na androidzie 9 dokładnie w tej samej konfiguracji działało bez problemów.
Jakieś sugestie jak rozwiązać ten problem?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2019, 19:47:40 wysłana przez sebico »

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 531
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2019, 09:37:53 »
Proszę sprawdzić w uprawnieniach androida czy RopamOptima ma pozwolenie na korzystanie z danych komórkowych.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2019, 09:56:44 »
Aplikacja ma przyznane wszystkie uprawnienia.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2019, 10:33:56 »
Dodam jeszcze tylko, że po połączeniu się openVPNem z mim routerem bez problemu łączę się aplikacją do centrali (oczywiście przez dane komórkowe).

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 531
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2019, 12:07:03 »
Czyli nie działa - połączenie połączenie: adres zewnętrzny + przekierowany port ?
Testowaliśmy aplikacje na android 10 - nie ma żadnych problemów.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2019, 12:25:45 »
Tak, adres zewnętrzny + przekierowany port.
Nie działa przy używaniu danych komórkowych, przy połączeniu wi-fi działa.
Nagrałem krótki film jak to wygląda -> LINK

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 531
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 04, 2019, 08:53:07 »
Proszę spróbować połączyć się po danych komórkowych z naszym obiektem demo - czy działa ?
Czy sieć WiFi z jaką się Pan łączy na filmie to ta sama sieć do jakiej łączy się centrala ?

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 04, 2019, 09:37:19 »
Niestety na obiekcie demo jest dokładnie taka sama sytuacja komórkowe nie łączy się, wi-fi jest ok.
Sieć wifi inna niż podłączona jest centrala.
Jeszcze przywrócę telefon do ustawień fabrycznych, bo teraz mam "brudną" aktualizację z a9 na a10 i napisze czy pomogło.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 04, 2019, 10:27:11 »
Niestety - czysty system zainstalowana RopamOPTIMA nadane wymagane uprawnienia i dokładnie taka sama sytuacja, dane komórkowe=brak połączenia, wifi=OK

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 531
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 05, 2019, 11:09:13 »
Proszę o wykonanie jeszcze jednego testu:
Zainstalować aplikację RopamNeo i spróbować połączyć się z obiektem demo z wykorzystaniem danych komórkowych.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 05, 2019, 12:16:47 »
Niestety, dokładnie taka sama sytuacja  :-\

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2019, 21:21:16 »
Czy coś się w temacie jeszcze będzie działo, czy to już koniec wsparcia dla Optimy?

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 986
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 14, 2019, 13:44:56 »
Aplikacjz działa na tysiacach smartfonów i jak widać temat dotyczy konkretnego smartfona z Android w wersji beta.
Wiec to temat ustawien, resetu,  usług sieciowych itd.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 14, 2019, 18:11:14 »
Seria S10 otrzymała już oficjalną wersję androida 10 - telefonu przywracałem do ustawień fabrycznych o czym już pisałem.
Ale skoro polityka firmy jest taka, że pracują tylko dla "tysięcy" to życzę powodzenia.

sebico

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: ROPAMOPTIMA android10 problem z połaczeniem.
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2019, 18:31:49 »
PS Mam kilka zainstalowanych aplikacji korzystających z takiego połączenia - przekierowanie portów i wszystkie działają (min. Zamel ExtaLife, Dahua - rejestartor, Elektro-System eSterownik, HomeAssistant) tylko RopamOptima nie potrafi sobie z tym poradzić. HA jest open source, dostępne są źródła możecie podejrzeć jak to się robi.