Autor Wątek: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii  (Przeczytany 956 razy)

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« dnia: Listopad 10, 2019, 10:27:35 »
1. W zdarzeniach w ropamoptima nie ma opisu awarii - jest tylko litera a.
2. W awariach w TPR i ropamoptima nie ma informacji o niskim zasilaniu napieciu ekspanderów i awarii aux.
3. Przy tej okazji wyszedł kolejny problem sprzętowy(czy mam utworzyć nowy wątek w centralach?):
Napięcie z Waszego zasilacza wynosi 13,6V
Na wejsciu optimy 13,6V
Na wyjsciu +KB 13.0V
Na wejsciu EXPI - 13,0V
Na wyjsciu nieobciążonym AUX EXPI 12,2V
Na wyjściu obciążonym 8 czujek paradox AUX EXPI 11,6V
Czy to bezpiecznik 300mA w EXP powoduje taki duży spadek nawet bez obciążenia? Spadek przy obciążeniu tylko 8 czujkami też jest bardzo duży.

Paradox pobor max 15mA
Soft centrali OPTIMA 3.7
Soft AP-IP 1.8
ROPAMOPTIMA 1.6.1
Akumulator jest odłączony stąd jego awaria

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 523
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2019, 09:32:11 »
A co jest jeszcze podłączone do zasilania poprzez +KB ?

Temat opisu w pamięci zdarzeń w aplikacji analizujemy.

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2019, 19:55:53 »
Podłączone:
2x TPR4, 1x TPR3, 1x TPR2; HUB-SimplePLC, 2xEXP-i8-RN; 1xEXP-o8r-RN

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 523
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 13, 2019, 12:55:08 »
Za duży spadek jest pomiędzy wejściem zasilania a +KB.
Proszę np. zasilanie ekspanderów przepiąć na zaciski AUX.
i zmierzyć jakie jest napięcie na AUX.

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2019, 16:55:04 »
Panie Robercie, pominął Pan odpowiedź na moje pytanie:
Czy to bezpiecznik 300mA w EXP powoduje taki duży spadek (0,8V) nawet bez obciążenia? Spadek przy obciążeniu tylko 8 czujkami też jest bardzo duży (1,5V).

Co ma obciążenie KB+ do dużego spadku w EXP? Na nieobciążonym AUX w EXP spadek napięcia wynosi 0,8V ( a Pan się skupia na wyjściu KB które faktycznie jest mocno obciążone ale spadek wynosi 0,6V) a po podłączeniu TYLKO 8 czujek spadek napięcia na EXP wynosi 1,5V).

Napięcie na wyjściach zupełnie nie obciążonych KB i AUX w optimie wynosi 13,3V ( na wejściu optimy jest 13,6V), czyli duże obciążenie KB powoduje spadek tylko o 0,3V. Skoro szuka Pan rozwiązania problemu dużego spadku napięcia w EXP niwelując spadek 0,3V w optimie...to życzę powodzenia. 

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2019, 22:09:49 »
Łączny pobór prądu z zasilacza przez cały system to 0,8A...więc nie ma mowy o przekroczeniu limitów. Gdyby duży spadek dotyczył jednego EXP-I to pomyślałbym, że jest wadliwy...a skoro w dwóch ekspanderach to wygląda na problem projektowy.

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 523
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2019, 10:31:00 »
Spadki na ekspanderze pomiędzy zasilaniem a AUX są prawidłowe - czyli około 0,7V bez obciążenia.

Skupiam się na +KB - ponieważ tu widzę problem. Na wyjściu zasilania ekspanderów powinno być napięcie około 13.5V - a nie jak Pan podaje 13.0V

2x TPR4  maksymalnie  280 mA
TK-3 + TPR2 - około 150 mA
1 xHubSimple  - maks 220mA
2 x EXP-I8-RN - 80 mA
1 x EXP-O8R-RN - maks 300 mA

Suma to 1,03 A - czyli na granicy wydajności wyjścia +KB
Jeżeli dodamy czujniki 2 x 8 x 15mA  - to dodatkowe 240mA

Proszę przełożyć jeden z ekspanderów na inne wyjście np. AUX i zmierzyć ponownie spadki na tym wejściu ekspandera i wyjściu AUX ekspandera.
Napięcie na na centrali na +KB jak i AUX  - powinno być około 13.5 V

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2019, 18:06:56 »
Optima Hv1.1 na wejściu 13,6V, na wyjściach KB i AUX nie obciążonych 13,3V
Optima HV1.0 na wejściu 13,6V, na wyjściach KB OBCIĄŻONYCH 13,5V

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2019, 18:25:21 »
I jeszcze pytanie: skoro 0,8V spadku jest prawidłowe na wyjściu nieobciążonym AUX expandera, to czy 1,5V jest prawidłowe przy obciążeniu 8 czujkami?

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 523
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2019, 12:05:09 »
Spadek pomiędzy zasilaniem ekspandera a wyjściem AUX na ekspanderze może wystąpić w podanych granicach przy dużym obciążeniu.

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 17, 2019, 22:39:55 »
Spadek pomiędzy zasilaniem ekspandera a wyjściem AUX na ekspanderze może wystąpić w podanych granicach przy dużym obciążeniu.
W podanych granicach - jakich?
8 czujek to max 8x15mA = 120mA. Wyjście AUX to max 300mA. 120mA to nawet nie połowa więc o jakim dużym obciążeniu Pan pisze?
Poza tym nie odniósł się Pan do większego spadku napięcia na wyjściu w wersji optimy HV 1.1 w stosunku do 1.0.

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 523
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2019, 10:28:51 »
Wersje OprimaGSM HV 1.0 i 1.1 nie różnią się w zakresie wykonania zasilania i wyjść AUX i +KB - sprawdziłem kilka sztuk i nie zaobserwowałem różnic jakie Pan podaje.

Co do wyjścia AUX w ekspanderach przy obciążeniu 120mA nie powinno być spadku takiego jaki Pan podaje a jedynie w granicach 0,8-1,0V.

Ponownie proszę też przełożyć jeden z ekspanderów na inne wyjście np. AUX i zmierzyć ponownie spadki na tym wejściu ekspandera i wyjściu AUX ekspandera.

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2019, 16:06:48 »
1. Czy coś już wiadomo z tymi komunikatami w zdarzeniach RopamOptima?
2. Czy za niskie napięcie na ekspanderach będzie widoczne w sekcji awarie?
3. Skoro nie obciążona optima ma na wyjściu aux i kb napięcie 13,3V tzn, że jest wadliwa?

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 523
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 21, 2019, 12:46:52 »
Ad.1 - kolejna aktualizacja programu naprawi problem, niestety jeszcze nie znam daty wydania.
Ad.2 - Tak - niskie napięcie jest zgłaszane jako awaria ekspandera
Ad.3. - Jak Pan mierzy na - na wkręconych przewodach czy do śrubek ? Jeżeli do śrubek - może nie są dokręcone i spadek powstaje na złączu ? Może Pan oczywiście przesłać płytę do serwisu do weryfikacji.

Marek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 73
Odp: RopamOptima brak opisu zdarzeń i brak awarii
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 28, 2019, 21:09:40 »
ad.2 Niskie napięcie ekspandera jest zgłaszane w zdarzeniach a nie w awarii systemu - wydaje mi się, że powinno być też zgłaszane w awarii systemu.
ad3. już wiem skąd ten spadek. Napewno nie na żadnych złączach. Zmierzyłem spadek na diodzie (zdjęcie) tuż za wej. zasilania bez obciążenia AUX i z obciążeniem AUX. Cała strata jest powodowana przez tę diodę. Jest to dioda stps340:
https://www.st.com/resource/en/datasheet/stps340.pdf
zgodnie z kartą spadek w kier. przewodzenia powyżej 0,3V dla tej diody jest zupełnie normalny, więc nie można powiedzieć, że to dioda jest uszkodzona. Może używacie teraz inny diód i dlatego to Wam nie wychodzi?