Autor Wątek: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM  (Przeczytany 1204 razy)

cbool1987

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« dnia: Styczeń 04, 2019, 18:50:18 »
Witam.
Mam w domu 6 rolet elektrycznych z przyciskiem przy każdej lecz nie posiadam połączenie przewodowego pomiędzy  roletami a centralą alarmową. Mam pytanie czy Ropam ma jakieś bezprzewodowe rozwiązanie żeby sterować roletami ????
Chodzi mi o moduł/sterownik bezprzewodowy (np: dopuszkowy lub coś podobnego). Może zna ktoś jakieś inny produkt który można sterować poprzez OPTIMĘ. Efekt końcowy jaki bym chciał osiągnąć to móc sterować każdą roletą z osobna, tworzyć harmonogram opuszczania/podnoszenie oraz przy czuwaniu pełnym opuszczać i podnosić przy rozbrajaniu za pomocą smartfona poprzez aplikację RopamOptima lub inną.
Z góry dziękuje za wszelkie pomysły :-)))

arcadiusz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2019, 09:02:52 »
Ropam nie ma systemu bezprzewodowego do sterowania roletami i raczej nie będzie. Musisz zastosować produkty innej firmy, lecz na tym forum nikt Ci nie poradzi jakiej, bo Ropam nie wypowiada się na temat innych firm. Tylko przewodowo nic poza tym.

cbool1987

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2019, 09:35:47 »
OKI rozumiem. A jak skonfigurować w OPTIMA GSM żebym miał podany sygnał na podnoszenie i opuszczenie rolet przy czuwaniu pełnym (mam 2 strefy)???

cbool1987

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2019, 09:38:36 »
Poszukam rozwiążania bezprzewodowego u innych producentów tylko będe chciał sterować roletami z centrali przy zazbrajaniu i rozbrajaniu stystemu ?? A nie chciałbym żeby mi sterowały jak zazbrajam system w trybie NOC ??

mariusz_70

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2019, 15:18:19 »
Ropam nie ma systemu bezprzewodowego do sterowania roletami i raczej nie będzie. Musisz zastosować produkty innej firmy, lecz na tym forum nikt Ci nie poradzi jakiej, bo Ropam nie wypowiada się na temat innych firm. Tylko przewodowo nic poza tym.

odnośnie rolet  -  https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3515846.html#17546142

arcadiusz

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2019, 12:48:59 »
Tak,znam ten post, jak widzisz połączenie tylko przewodowe. Jakby taki zrobili pod Aero to byłoby super.

mariusz_70

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2019, 15:24:34 »

mirekgrz

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 94

cbool1987

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2019, 10:25:06 »
Witam
Mam pytanie do mariusz_70 ze względu że nie mam położonych kabli do centrali od rolet wymyśliłem sobie że sterowanie RÓWNIEŻ zrobię na dopuszkowych modułach wifi zamela SRW-01. Wiem że z poziomu supli będe mógł sterować poprzez aplikacje każdą roletą osobno lub grupą rolet , będe mógł ustawić harmonogrma opuszczani/podnoszenie rolet. Jest jeszcze jedna rzecz którą chciałbym zrobić lecz nie wiem jak :-) chodzi mi o sterowanie roletami przy zazbrajaniu i rozbrajaniu systemu OPTIMA GSM. Ty mariusz pisałeś coś o URL -u (co to bo nie wiem ??) Jakie urządzenie bezprzewodowe musiałbym mieć przy centrali które bym oprogramował wyjście na opusć/podnieść rolet i to by podało sygnał bezprzewodowo na wszystkie rolety ?????????

mariusz_70

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: Sterowanie roletami poprzez Optimę GSM
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2019, 15:29:14 »
url- https://pl.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Locator
czyli wpisując w przeglądarce internetowej https://ropam.com.pl/pl przeglądać możesz stronę firmy ROPAM,
a wpisując np. taki adres https://svr1xx3.supla.org/xxxxxx/xx/xxxxxxxxxxxxxxx/turn-on w przeglądarce nic nie zobaczysz gdyż taki adres ma za zadanie
połączyć się z serwerem automatyki budynkowej który zmieni stan przekaźnika w module włączając np: światło, pompę w oczku wodnym, pompę cyrkulacyjną,
zamknie rolety itp. Linki url generowane są do każdego modułu na serwerze.
Moduł wifi jaki posiadam - https://allegro.pl/modul-wifi-esp8266-nodemcu-v3-arduino-esp12e-ch340-i7340410669.html - do którego wgrałem program kolegi Duch_ odpowiednio zmodyfikowany na moje potrzeby https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=22259#p22259 . Moduł został podłączony pod wyjście O6 cenntrali i za pomocą logicprocesor to wyjście zostało odpowiednio zaprogramowane. W chwili uzbrojenia  O6 załącza się jeden raz aby wywołać pierwszy zaprogramowany w module wifi url-a który ma zamknąć grupę rolet,  rozbrojenie - O6 dwukrotne kliknięcie, wykonanie - drugi zaprogramowany url - otwieranie rolet. W/w wymienionym programie kolegi Duch_ możemy zaprogramować w jednym module 8 scen.
Ale kiedy korzystamy z publicznych serwerów SUPLI w chwili awarii internetu nie mamy możliwości sterowania naszymi modułami,aby wyeliminować taki problem koledzy  którzy opracowali ten system dali nam możliwość instalacji własnych serwerów na dedykowanych urządzeniach np: raspberry pi czy nas Qnap. Polecam nas Qnap, dodatkowo mamy własną chmurę na nasze filmy,muzykę czy fotki oraz u mnie pełni funkcję rejestratora dla zewnętrznych kamer ip.
Linki url to nie tylko sterowanie naszą automatyką, są na rynku linuxowe tunery satelitarne (vu+,dreambox) którymi możemy sterować za pomocą przeglądarki
internetowej https://dream.reichholf.net/wiki/Enigma2:WebInterface#RemoteControl ,tunery te dają nam możliwość bezpośredniego podgląd obrazu z naszych zewnętrznych kamer ip, żeby była taka możliwość musimy do listy kanałów dodać url do naszej kamery oraz możemy za pomocą dodatkowej aplikacji i pilota TV sterować naszą automatyką budynkową która także wykorzystuje linki url https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=6&t=2649 .Do czego możemy wykorzystać jeszcze w/w tunery - do pracy jako wideodomofon, mam zwykły domofon do którego został podpięty moduł wifi, program który został do niego wgrany ma wpisane linki url które komunikują się
z dreamboxem, kiedy przy naszej furtce/bramie jakaś osoba uruchomi nasz domofon a my oglądamy program telewizyjny moduł przełączy nasz tuner na podgląd z dedykowanej zewnętrznej kamery ip.
Temat "rzeka" można by pisać i pisać zastosowań jest wiele.
Szkoda że nasze centralki nie mają wsparcia url, myślę że miały by wtedy olbrzymi potencjał. https://ropam.com.pl/forum/index.php?topic=685.0

Pozdrawiam.