Autor Wątek: sterowanie bramą przez tpr-2  (Przeczytany 751 razy)

Gmerek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
sterowanie bramą przez tpr-2
« dnia: Październik 27, 2018, 15:38:44 »
Dzień dobry,
ponieważ jestem nowym użytkownikiem, więc witam Wszystkich facho€€wców. Mam problem - mieszkam na odległej wsi, więc fachowcy od alarmów firmy Ropam są niedostępni (muszę radzić sobie sam).
Ma bramę wjazdową firmy FAAC 721 i chciałbym nią sterować w każdy możliwy sposób (z pilota-działa, z panelu TPR-2, SMS, WWW). Proszę podać jak to fizycznie zrealizować. Wiem, że w TPR-2 jest włącznik ON/OFF, ale kabelkowo nie podejdę pod niego.
Proszę o ile jest to możliwe pokazać schemat podłączenia pod centralę (kabelkowy) oraz ustawienia w centrali. Nadmieniam, że znalazłem w notach... jakiś opis poprzez logic proces ale tam mowa jest o dodatkowych kontraktonach...
Ja ma potrzebę prostego podłączenia bramy i sterowania poprzez TPR-2 i www.
Pozdrawiam serdecznie i czkam na odpowiedź.

glider33

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2018, 16:22:24 »
 Witaj,

Jakim kablem masz podłączony tpr do centrali ?

Gmerek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2018, 16:48:49 »
Wszystkie elementy (panel, czujki i kontaktrony)  podłączone są kablem YTDY
Pozdrawiam

glider33

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2018, 16:58:58 »
YTDY 4x0.5, 6x0.5, 8x0.5...?

Gmerek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2018, 17:05:01 »
YTDY 6x0.5

pozdrawiam

glider33

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2018, 19:39:23 »
TPR-2 wykorzystuje 4 żyły czyli dwoma pozostałymi żyłami możesz wrócić z przekaźnika TPR do centrali, gdzie jak się domyślam masz kabel sterujący od bramy. Jednak w ten sposób nie będzie mógł sterować bramą z aplikacji oraz www. Można co prawda to obejść przez przypisanie wyjścia za pomocą wejścia, ale w Twoim przypadku to za dużo pracy.

Musisz podłączyć bramę przez przekaźnik tak jak na schemacie w załączniku, tyle że u ciebie styki przekaźnika 21 i 24 podpinasz pod OPEN A i GND w centrali. Dodatkowo  trzeba odpowiednio skonfigurować wyjście nr 3 tak jak na obrazku. Jak nie chcesz sterować bramą przez CLIP to po prostu odznacz tą opcję.




Gmerek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2018, 20:45:12 »
Bardzo dziękuję za schematy oraz objaśnienie podłączeń. Reasumując: jeżeli chciałbym sterować bramą telefonem - to muszę kupić przekaźnik i podłączyć tak jak jest pokazane na schematach, jeżeli wystarczy mi sterowanie poprzez TPR to należy wykorzystać dwa wolne przewody (a jak wtedy podłączam bramę? ). Przepraszam, że zadaję tyle infantylnych pytań ale się uczę.
Pozdrawiam  :)

glider33

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2018, 20:52:11 »
jeżeli wystarczy mi sterowanie poprzez TPR to należy wykorzystać dwa wolne przewody (a jak wtedy podłączam bramę? ).
Wtedy bramę podpinasz pod złącza C i NO w TPR, a w konfiguracji tpra ustawiasz czas przekaźnika na 1 sekundę.

Gmerek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 27, 2018, 21:11:01 »
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i wyczerpujące odpowiedzi. Miłej niedzieli. Pozdrawiam Jarek

szeldon

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
Odp: sterowanie bramą przez tpr-2
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 29, 2019, 14:02:38 »
Witam,podłączone do TPR i działa z aplikacji ropam droid(sterowanie wyjściami TPR1), więc nie koniecznie trzeba używać przekażnika, bo ten zamontowany w panelu też daje się uruchomić telefonem.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2019, 10:07:01 wysłana przez szeldon »