Autor Wątek: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem  (Przeczytany 2666 razy)

Michal

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« dnia: Sierpień 08, 2016, 14:48:57 »
Dzień dobry

Czy o programie OptimaGSMManager jest możliwość ustawienia załączania czuwania za pomocą timera? Przeglądałem pomoce dla instalatorów i nie znalazłem tej opcji.

robertm

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 455
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2016, 08:38:36 »
Oczywiście można.
Należy ustawić w programie OptimaGSMManager Timer w zakładce "Timery" a następnie w zakładce "Strefy, numery telefonów, e-mail" zaznaczamy Timer sterujący daną strefą.
Poniżej zrzuty z programu z przykładem.

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 902
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2016, 08:40:30 »
Witam,

Zakładka 'Strefy',
'Timer dzień' sterowanie czuwaniem pełnym.
'Timer noc' sterowanie czuwaniem nocnym.

Jeżeli wymagane jest tylko załączanie czuwania od timer to należy to zrobić przez przepisanie wyjścia (timer) na wejście typu ZAŁ.CZUWANIE.

grzes75

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2016, 11:25:14 »
Witam

Z tym czuwaniem już też wcześniej kombinowałem w logicu poprzez funkcję ARMN i dokładnie taki sam efekt, bo brakuje mi tam funkcji wyłączenia tylko czuwania nocnego :(

Załóżmy, że mamy załączone czuwanie całej strefy 1 (wyjazd kilkudniowy).
Teraz nadeszła godzina załączenia tylko czuwania nocnego w strefie 1 (np. od 22:00 do 06:00).
W tym momencie następuje deaktywacja całej strefy 1 i aktywacja tylko czuwania nocnego w tej strefie.

To jeszcze jest do przyjęcia, bo pozostaje częściowa ochrona, ale po wyłączeniu czuwania nocnego (06:00) następuje całkowite wyłączenie czuwania strefy 1 i brak całkowitej ochrony (do 22:00), co jest nie do przyjęcia, ponieważ strefa 1 wcześniej była aktywowana w całości i tak powinna pozostać.

Czy jest możliwość ustawienia priorytetu, aby w momencie aktywnej całej strefy 1, czuwanie nocne się nie aktywowało?
OptimaGSM-PS v2.3
TPR x2 1.4
EXP-I8
EXP-I8-RN-1
EXP-O8T-RN
RF-4
AP-IP 1.5

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 902
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2016, 12:31:45 »
Czuwanie nocne to załączenie strefy X z automatyczną blokadą części wejść (czujek).
Nie ma wyłączenia czuwania nocnego tylko wyłączenie czuwania strefy X.

Do niezależnego sterowania należy podzielić system na 2 niezależne strefy lub inne opcje warunkowe w LP a nie opcje sterowania czuwaniem od timerów w zakładce strefy.

grzes75

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 22
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2016, 14:28:46 »
Dokładnie jest tak jak Pan to opisał

Do niezależnego sterowania należy podzielić system na 2 niezależne strefy...

Można tak to zrobić, tylko jeden warunek nie można wykorzystywać wszystkich 4 stref co u mnie ma miejsce.
Poszukam rozwiązania w LP :).
Czy jest dostępny opis wszystkich funkcji LP, bo tak to na chybił trafił i dużo czasu się niepotrzebnie traci.

Tu przy okazji pytanie, jest w planach rozbudowa software z większą ilością stref?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2016, 07:04:26 wysłana przez grzes75 »
OptimaGSM-PS v2.3
TPR x2 1.4
EXP-I8
EXP-I8-RN-1
EXP-O8T-RN
RF-4
AP-IP 1.5

Michal

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2016, 13:59:14 »
Witam,

Zakładka 'Strefy',
'Timer dzień' sterowanie czuwaniem pełnym.
'Timer noc' sterowanie czuwaniem nocnym.
Czy jest możliwość ustawienia timera tak, aby działał dopiero, gdy czuwanie nocne włączę przez manipulator, a jak nie załączę go, to timer również nie będzie go załączył?

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 902
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2016, 15:26:48 »
W zakładce timery nie
 a ponadto jeżeli strefa czuwa to timer chyba już nie ma co uzbroić.

Inne zależności czuwania, schematy np. timer + stan wyjście 0/1 należy wygenerować w LogicProcessor
(wymagane są zasoby w postaci timer, wejścia, wyjścia)

stopi

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2019, 14:11:10 »
Nie chcę zakładać nowego tematu tym bardziej, że ten jest pasujący.
OptimaGSM PS, jedna strefa w niej czuwanie nocne same kontaktrony. Jak ustawiłem załączanie np. o 23 i wyłączanie o 6 to było OK. Ale nie chcę tego rozbrajania o 6. Ustawiłem tylko uzbrajanie w czuwaniu nocnym, bez względu czy zrobię to z manipulatora czy z programu timer nie działa, nie uzbraja mi czuwania nocnego. I jak zrobię odczyt z centrali w timerze nie ma nic o moim ustawieniu. Czuwanie nocne chce rozbrajać ręcznie. Jakiś pomysł ?

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 902
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2019, 14:43:02 »
Timer musi mieć min. 2 wiersze ON i OFF.
W Optima nie ma funkcji 'timer tylko uzbraja' trzeba to zrobić w logice.
Ustawić timer o zadanej godzinie i po minucie go wyłączyć i zrobić logike jak na zrzucie

stopi

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2019, 15:19:20 »
dziękuję za szybką odpowiedź, a później następnego dnia żeby ponownie włączyć timer też trzeba coś zrobić cz to już z automatu ?

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 902
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: OptimaGSM-PS załączanie czuwania timerem
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2019, 15:38:28 »
Działanie funkcji:
jeżeli timer1 się załączy to załączy się czuwanie nocne strefy 1.