Autor Wątek: Zapis loga z temperaturami na kartę SD  (Przeczytany 4218 razy)

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« dnia: Luty 02, 2017, 09:45:16 »
Panowie Roberci, czy dało by się zrobić algorytm sprawdzający czy na karcie znajduje się już plik "dzisiejszy" i jeśli takowego nie ma to dopiero będzie tworzony nowy a jeśli jest i godziny wpisane nie są "starsze" niż bierząca to plik może być kontynuowany?
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2017, 14:33:12 »
... Panie pielęgniarki nie chcą nawet słyszeć, że jakieś zapisy z przed restartu zostały utracone bezpowrotnie.

Czy rozwiązanie jest możliwe?
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1055
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2017, 11:04:38 »
Sprawdzimy temat i odpowiem.

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2017, 20:44:49 »
Panowie pewnie na urlopie..
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2018, 08:21:57 »
Czy panowie już zweryfikowali możliwość?

Ja mam naprawdę problem z częstym niewysyłaniem "raportów" i jeśli nie jest to spowodowane niedyspozycją operatora to restart jest jedynym ratunkiem.
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 10, 2018, 02:16:43 »
Nie ma to jak popisać samemu do siebie...

Czy panowie jeszcze robią coś w kierunku starych Multi, czy już wspieramy tylko Multi2?
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1055
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 10, 2018, 06:18:32 »
Nie przewidujemy zmian w MultiGSM.

A co do uwag to w naszych testach przez rok (ostatnia wersja) zostało wysłane 100% logów (zasięg ok. 20dBi).

Niestety należy mieć na uwadze, że poniżej pewnego zasięgu GSM operator nie świadczy prawidłowo usługi GPRS.

A w MultiGSM v2.5 jeżeli jest błąd SMTP to jest automatyczne odświeżenie sesji GPRS (tj. restart modemu)i kolejna próba wysłania e-mail.
Więc jeżeli nadal jest problem to już problem z operatorem/zasięgiem.

ps. proponuję o 23.58 wykonać połączenie (CLIP 15s) na jakiś numer (np. do firmy) - do połączeń głosowych siec zazwyczaj musi ustawić najlepszy LAC dla komórki z danego BTS-a.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2018, 09:46:44 wysłana przez RobertH »

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2018, 21:22:54 »
Ja wiem, że fajnie jest mieć lokalizację z dobrym zasięgiem, ja mam często grube mury i zakaz wiercenia pod antenę zewnętrzną.
Jeden z multi ma nawet całe 03 RSSI i poprzedzony clipem wydziergał e-maila, więc może faktycznie to dobry pomysł z tym przedpółnocnym clipem. Kiedyś wpadłem na pomysł aby moduły dzwoniły do siebie nawzajem, ale zrezygnowałem ponieważ zaraz były by zajętości i  blokowały by same siebie.

Puszczam w testy to rozwiązanie.
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2019, 14:52:09 »
Witam, odgrzeję kotleta.

Jak wygląda sprawa z archiwizacją w Multi 2?

Mam zamiar podmienić na próbę starego Multi na Multi 2, ale zauważyłem że ten nie ma już karty SD a logi archiwizuje przez 7 dni.
Co się dzieje w przypadku niewysłania loga, po 7 dniach jest on nie do odzyskania?
W opisie promujecie Multi 2 jako rozwiązanie do lodówek, a oni muszę mieć archiwizację min 2 lata...
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1055
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2019, 12:14:52 »
Logi są zapisywane  w pamięci wewnętrznej.
Pojemność 7 dni to czas dla zaznaczonych wszystkich parametrów , interwał zapisu:  1 minuta.
Po tym czasie najstarsze są nadpisywane.
Do archiwizacji wymagane wysyłanie np. codziennie na adres e-mail loga z pamięci (i archiwizacja na serwerze poczty itp,).

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 29, 2021, 10:29:02 »
Zaktualizuję nieco wątek, tym razem dotyczy już multi2.

Raporty generowane automatycznie i wysyłane na @ są w formacie .csv, natomiast te exportowane ręcznie przez basicGSMmanegera są już .xls
Co ja mam zrobić żeby panie pielęgniarki dostawały czytelny raport np  jak ten wspomniany xls?
Bo jak każę im rozszyfrowywać sobie ten "chaotyczny" ciąg cyferek to obawiam się o swoje zdrowie.
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1055
    • Ochrona i automatyka dla domu.

Electro-Guard

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 115
  • Elektroniczne Systemy zbezpieczeń i Automatyki
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 29, 2021, 11:27:43 »
Dwie kwestie:

1. Prawdopodobnie z powodu błędu zegara pierwszy raport był zdeformowany, wyglądał jak w załączniku, stąd moja obawa o możliwość odczytania.
2. Już ja widzę jak pielęgniarki wczytują zewnętrzne dane do excela... skoro one nie odróżniają "pika" od "miga"...
OptimaGSMManager 2.3
OptimaGSM-PS 3.5
TPR 1.4
AP-IP 1.8
Hub-IQPLC-D4M 1.9

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1055
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Zapis loga z temperaturami na kartę SD
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2021, 12:23:43 »
ad.1 kolumna data nie będzie miała danych, zdarzenia będą wg Lp.
ad.2 wg mnie to nie nasza sprawa, co kto  umie, co ma się nauczyć w ramach swoich obowiązków w pracy
(zrobić podstawowe szkolenie, przekazać temat do osoby odpowiedzialnej/właściciela)