Autor Wątek: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki  (Przeczytany 182 razy)

Paweł

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« dnia: Sierpień 30, 2021, 13:39:23 »
Witam.
Może ktoś podpowie jak zrealizować zagadnienia jak w temacie. Tj. Mam 2 grupy rolet i chciałbym móc je zamknąć oraz otworzyć za pomocą neogsm ip. Jak sie do tego zebrać? Nie mam możliwości podpięcia s-rol.
Czy jakiś przekaźnik sobie poradzi? Jak to wysterować? Z góry dziękuję.

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 580
Odp: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2021, 09:09:35 »
Pytanie jakie są sterowniki do tych rolet i co umożliwiają.
Oczywiście można sterować też przekaźnikami, kilka przykładów jest w notach aplikacyjnych https://ropam.com.pl/pomoc_techniczna/

Paweł

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2021, 22:26:46 »
Dziękuje za odpowiedź. Będzie standardowe sterowanie z przycisku, oraz centralne zamykane z centrali. Stąd było pytanie jak to ew. zrobić. Niestety dla laika, który kupuje centralne, na której widnieje napis, że da się sterować roletami jest proste i jednoznaczne. Natomiast nic nie jest napisane, że trzeba dokupic dodatkowe moduły.

robertm

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 580
Odp: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2021, 12:32:45 »
Co oznacza "standardowe sterowanie z przycisku"?
Jakie są na obiekcie sterowniki rolet ?
Chcąc zintegrować różnie urządzenia należy zapoznać się z dokumentacją obu i dobrać odpowiednie elementy wykonawcze.

wojtek06061989

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 151
Odp: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2021, 12:48:53 »
Coś czuję że kolega nie ma żadnych sterowników, pewnie bezpośrednio załączanie poprzez łącznik i nic więcej

Paweł

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2021, 07:09:18 »
Dokładnie tak, jak napisałem wczesniej. Nie mam żadnych sterowników, tylko sterowanie z klawisza. Opcja jest taka, ze do centralin od każdej rolety jest położona skretka.
Myślałem, wysterować to przez przekaźniki. Tylko co z logiką zamykano z aplikacji i jednocześnie otwierano z przycisku. Teoretycznie jest to mało prawdopodobne, ponieważ miałby to służyć tylko jako centralny wlacznik/wyłącznik.

wojtek06061989

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 151
Odp: Sterowanie grupą rolet-przekaźniki
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2021, 07:32:36 »
SROL-S do puszki i po problemie  8)