Autor Wątek: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?  (Przeczytany 228 razy)

killergr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« dnia: Sierpień 02, 2021, 12:37:51 »
Witam.
Czy możliwa jest taka konfiguracja: centrala NeoGsm połączone przez wifi do internetu z publicznym, stałym IP i dostęp do niej przez RopamBridge ? Chodzi mi głównie o działanie wiadomości typu PUSH ale nie chcę kupować karty GSM gdyż dostęp do sieci jest nieprzerwany.

Pzdr

RobertH

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1069
    • Ochrona i automatyka dla domu.
Odp: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2021, 13:54:53 »
Dla centrali nie ma znaczenia czy połączenie z RopamBridge jest po WIFI/LAN czy GPRS
ale wątpie aby sieć domowa miała podtrzymanie zasilanie a jak już to powyżej  12h
Więc rezygnacja z karty i GPRS to pozbywanie się dodatkowego łącza (zapasowego).

killergr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2021, 13:22:17 »
Nie chodzi o rezygnacje a raczej o rozbudowe tego z czego juz korzystam od dawna. Skoro do tej pory nie mialem PUSH a teraz moge miec biorac na klate ze 2 razy w roku przez kilka minut moze nie dzialac to mimo wszystko wyjdzie na plus. Btw - akurat tak sie sklada ze mam upsa w miejscu instalacji systemu ktory podtrzymuje tylko wifi i monitoring...
Reasumujac to dobrze ze ma to szanse dzialac, musze sprawdzic przy okazji...
Pzdr

killergr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2021, 10:35:56 »
A czy ma ktoś pomysł jak uruchomić połączenie centrali z ropambridge przez wifi bez karty sim ? W apce żeby nawiązać połączenie z centralą trzeba wysłać sms aktywujący usługę. Jak mam to niby zrobić bez karty ?

wojtek06061989

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 149
Odp: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2021, 13:24:48 »
Można z poziomu aplikacji RopamNeo wybrać :
Ustawienia->Ustawienia ogólne i na samym dole jest opcja programowanie serwisowe

killergr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2021, 21:49:46 »
Nie chodziło mi o to, faktycznie wystarczy zaznaczyć że chce się korzystać z Ropambridge i po chwili łapie połączenie.
Mam natomiast problem bo nie dostaję żadnych powiadomień PUSH do apki. W Ropam Neo w zarządzaniu obiektami mam zaptaszkowane  wszystkie opcje odbierania powiadomień, w ustawieniach dźwięku włączone beepy, w aplikacji na laptopie włączyłem dla wyjścia numer 8 oznaczonego jako alarm powiadomienie push i działanie w aplikacji mobilnej. Mimo to przy testowym wywołaniu alarmu jest cisza. Dopiero po zalogowaniu się do apki dostaję powiadomienie o alarmie. Telefon iphone z ios 14.3, włączone odświeżanie w tle, włączone powiadomienia dla apki Ropam Neo.
Nie mam już pomysłu, w innym obiekcie mam podobnie skonfigurowaną centralę ale użytkownik używa telefonu z androidem. Nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ.

killergr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Czy dostęp przez RopamBridge jest możliwy przy wifi ?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2021, 13:02:49 »
Z jakiegoś powodu po kilku dniach zaczęły przychodzić powiadomienia, co prawda z opóźnieniem 1-3min ale są.
Czasem jednak znów mają zapaść.
Poza tym w logach 3 urządzeń jakie obsługuję mam ciągle komunikaty o utraconym połączeniu z RopamBridge.
Chyba jednak nie radzicie sobie z ilością urządzeń jakie się z Wami łączą...